Ljepota.hr - sve o ljepoti i zdravlju na jednom mjestu Najbolja preporuka!
Ljepota je u očima promatrača ... ~ Mohandas K. Gandhi

 
» Objavljeno: | | Tagovi: šampon , tretman za masnu kosu, Frizerske usluge i njega kose | pogledano: 4413 put(a)

Najbolji šampon za masnu kosu

Dok se u drogerijama i na policama ljekarni može pronaći 1001 šampon namijenjen suhoj, beživotnoj ili oštećenoj kosi, oni za masnu kosu sasvim su druga priča - gotovo da ih i nema.

Idealan šampon za masnu kosu nije lako pronaći

Idealan šampon za masnu kosu nije lako pronaći

Kako onda pronaći šampon koji će spriječiti ili ublažiti problem masne kose? Američka nacionalna knjižnica medicine, najveća svjetska knjižnica medicine, preporuča uporabu 'najčišćeg'  šampona koji možete pronaći. No, što to 'najčišći'  zapravo znači?

Izbjegavajte kremaste šampone

Dva su načina prepoznavanja takvih šampona: čitanjem etikete i 'analizom' teksture šampona. Ukoliko je istaknuto da šampon 'vraća vlažnost' ili djeluje po principu '2 u 1', najvjerojatnije sadrži komponente koje zadržavaju prirodna ulja vlasišta zbog čega se teško ispire i time ubrzava mašćenje kose. Ako je pak šampon kremast, također će dodatno mastiti kosu iz istog razloga kao i prvi tip - teško će se u potpunosti isprati iz kose.

Agresivna sredstva također zaobiđite

Medicinski šamponi namijenjeni masnoj kosi također su 'opasni' - njihova 'agresivnost' kosu može dovesti iz jedne krajnosti u drugu: riješit ćete se masne kose, a dobiti perut, upozoravaju dermatolozi. Naime, supstance koje se koriste za uklanjanje viška sebuma mogu negativno utjecati na skalp te ga iritirati, pogotovo kada je riječ o osobama  osjetljive kože.

Blagost je ono što se traži

Nakon što smo eliminirali sve 'neprijatelje' masnog vlasišta, preostaje nam samo jedno rješenje - pronaći dovoljno blagi šampon koji će ukloniti višak sebuma i oživjeti kosu. Osim 'prirodnih' šampona, pritom se misli na one čiji su sastojci iz organskog uzgoja i dermatološki testirani, drugo rješenje su - dječiji šamponi. Odlučite li pak koristiti 'šampon za bebe', također provjerite je li dermatološki testiran.

Masna kosa pere se svaki dan

S obzirom da je redovito 'čišćenje' vlasišta jedini način kontrole izlučivanja sebuma, dermatolozi preporučaju svakodnevno pranje kose. Pritom izbjegavajte agresivne radnje poput:

  • trljanja vlasišta ručnikom nakon pranja
  • svakodnevno feniranje potpuno mokre kose (sušite je na zraku te je kratko stilizirajte sušilom)
  • korištenje više sredstava za stiliziranje odjednom (pjena za kosu+lak+silikonsko ulje... samo će ubrzati stvaranje masnoće)
  • svakodnevno nošenje pokrivala za glavu (kape i šeširi ne daju vlasištu da 'diše')
  • korištenje voska ili ulja za kosu

Dodaci


Komentirajte

unesite i objavite svoj članak